Nye danske museer i 2021

Også i 2021 fik coronapandemien stor betydning for de danske museer. Danmarks Statistiks opgørelse over museernes besøgstal er ikke udkommet endnu, men en rapport fra Organisationen Danske Museer med svar fra ca. halvdelen af deres medlemmer viser, at besøgstallet for 2021 var på ca. samme niveau som i 2020, hvilket er 40 % lavere end i 2019. Tilbagemeldinger fra museerne er også, at ca. hvert andet museum regner med en lavere omsætning i 2021 end i 2019.

Noget der dog skete i 2021 var, at der åbnede et par håndfulde nye permanente udstillinger rundt omkring i landet.

Teknik i Odense

I sommers åbnede det længe ventede H.C. Andersens Hus. Et odenseansk prestigeprojekt i en bygning tegner af den japanske arkitekt Kengo Kuma. I alt 12.600 kvm tilsammen ude og inde og et ret tekniktungt museum. Det giver naturligvis muligheder, men også udfordringer i midt i en pandemi, hvor leverancer og kommunikation med eksterne udenlandske partnere er besværliggjort. Da jeg besøgte museet i august, var de stadig i gang med en soft opening, dvs. at ikke alle de digitale installationer virkede. Min lille flok med to voksne og to 7-8-årige klarede os nu helt fint uden de planlagte audioguides (så kunne vi også nemmere tale sammen) og måtte så bare passere de skærme og interaktive installationer, hvor der ikke var meget interaktivitet.

Små film med H.C. Andersen, som fungerede fint – også under soft opening i H.C. Andersens Hus

Nye museer i Kolding

To andre af årets formelle store nye museumstiltag skyldtes ikke kun, at nyt blev bygget, men også på grund af organisatoriske ændringer.

Kongernes Samling overtog ved årsskiftet Koldinghus, som Museum Kolding så måtte forlade. Kongernes Samling var med deres to udstillingssteder i København Rosenborg og Amalienborg nok det museum, som i 2020 blev ramt allermest af de manglende turister i København. Et fokus for dem blev ligesom for de fleste andre større museer, hvordan af andelen af danske besøgende kunne forøges. Nu har Kongernes Samling så fået et udstillingssted i Trekantområdet og vil forhåbentlig kunne udnytte, at deres samlinger og planlagte særudstillinger kan blive vist både i København og i Jylland.

Jeg var forbi Koldinghus i maj og så særudstillingen om Christian V. Her var ikke meget teknik, som kunne gå ned, men til gengæld royalt 1600-tals lir med blandt andet den pompøse narhvaltronstol, og så var levendegørelse også benyttet i form af, at vi mødte selveste rigskansler Griffenfeld, der gik rundt i udstillingen. Han var der tydeligt for børnefamilierne skyld, og som en børnefamilie på tur kan jeg kun sige, at det virkede, og han var med til at åbne udstillingen og tiden op for de yngste.

Griffenfeld fortæller om Christian Vs dødelige jagtulykke til en opmærksom tilhører

Ved at flytte ud af Koldinghus blev Museum Kolding også et museum i nye omgivelser. De arbejder på at få omdannet Staldgården til et centralt besøgssted og kunne her for nyligt åbne en udstilling om 2. verdenskrig. Dermed udnytter museets også Staldgårdens unikke historie, som en bygning Gestapo benyttede sig af under krigen. Museets store projekt i 2021 var åbningen i maj af besøgscenteret ved Skamlingsbanken. Der er en ny bygning, hvor stedet historier fortælles og som også kan fungere som udgangspunkt for ture i området. Jeg noterede, at stedet et par uger efter åbningen skiftede navn fra oplevelsescenter til besøgscenter. Måske et tegn på at det fokus, der har været på oplevelse som et buzzword i de sidste 20 år er ved at slippe taget for at blive erstattet af et større fokus på de besøgende. Fint med mig, da de besøgende jo må være det vigtigste for et udstillingssted, og da det må være op til dem, hvilke oplevelser de får på museerne og besøgs- og oplevelsescentrene.

Et tredje sted Museum Kolding har, er et museum i Christiansfeld. Jeg har ikke besøgt den nye bygning på Skamlingsbanken eller Staldgården, men var forbi udstillingen i Søstrehuset i Christiansfeld i efteråret. Der er her helt klar plads til forbedring af formidlingsgrebene, men det er fint, at huset er åbent og nogle af brødremenighedens genstande og aktiviteter vises, så man som besøgende i Christiansfeld kan få et lidt bredere billede af dette specielle UNESCO verdenskulturarvssted.

En af Museum Koldings udstillinger i Søstrehuset i Christiansfeld

Nye udstillinger i Fåborg, Charlottenlund, Silkeborg, Auning, København og Hæstrup

I Fåborg åbnede i Øhavsmuseet i juni 2021 i en bygning ved havnen, der tidligere var en del af Danish Crowns slagteri. Det er nye udstillinger, som museet har etableret og ifølge dem selv, er museet nu ”det første museum i Danmark, der sætter DIG i centrum. Ikke genstande og lange tekster.”

Det er vel flot sagt og en sandhed med modifikationer, da der jo er flere museer, blandt andet det jeg er ansat på, som i årevis systematisk har arbejdet med at have fokus på museets gæster, sætte dem i centrum og tænke formidlingen ud fra deres præmisser. Men det ændrer ikke ved, at det er en god målsætning de har i Fåborg, og jeg ser frem til at komme forbi og se museet.

I Charlottenlund kunne Ordrupgård i august åbne deres nye tilbygning tegnet af norske Snøhetta. Museet fik dermed lidt over 800 nye kvm med de fem nye udstillingssale under jorden. Og nu har museet fået mulighed for bedre at kunne vise deres gode samling af fransk impressionisme.

Snøhettas tilbygning til Ordrupgård. Foto: Laura Stamer

Dette var hvad jeg med hjælp fra museumskollegaer kunne finde frem til af større nye museumsetableringer og museumsbygninger i 2021. Enkelte større permanente udstillinger blev det også til i året der gik. På Silkeborg Museum blev der åbnet to nye permanente udstillinger. En om Silkeborg by i 1800-tallet, og så fik museets hovedperson Tollundmanden også en ny udstilling. I Det Kongelige Biblioteks sorte Diamant i København åbnede udstillingen Kameraet og os, der er tænkt som den første længerevarende udstilling, der skal være i lokaler, som mere permanent er tænkt til at huse udstillinger med fokus på fotografiet. På Det Grønne Museum i Auning åbnede den permanente udstilling Guldkorn. Korn er også det helt centrale emne i Kornets hus ved Hæstrup uden for Hjørring, som kunne åbne for gæster i maj 2020. Det er ikke et egentligt museum, men et formidlingssted om korn, der er etableret af en fond, som kræfter bag den økologiske og biodynamiske kornproducent Aurion har taget initiativ til. Stedet kalder sig et oplevelsescenter og tilbyder aktiviteter for børn og voksne om korn og kornets historie.

Kulturens Analyseinstitut og europæisk hæder

En anden begivenheder i 2021 der var værd at lægge mærke til var, at der gennem Finansloven blev sat midler af til etableringen af et Kulturens Analyseinstitut. Det skal med kulturministerens ord have det mål at få “mere viden og data, som kan bruges til at udvikle hele kulturområdet.”

Et tillykke skal også lyde til Museum Trapholt, der i september 2021 blev første modtager af den nye europæiske museumspris THE ART MUSEUM AWARD. Også i år er der muligheder for at danske museer får europæiske museumshæder, blandt andet er de nye permanente udstilling på Museum Holstebro, Holmegårds værk og Besættelsesmuseet i Aarhus blevet nomineret til Museum of The Year Award, der i maj skal uddeles i estiske Tartu.

Link

Undersøgelse blandt Organisationen Danske Museers medlemmer om status ved årsskiftet 2021/2022
(https://www.dkmuseer.dk/sites/default/files/dokumenter/Nyheder/Survey%20resultater_museernes%20bes%C3%B8gstal%202021.pdf)

Museum Kolding
https://www.museumkolding.dk/),

H.C. Andersen House i Odense,
https://hcandersenshus.dk/forside/

Det nye Øhavsmuseet i Fåborg
https://www.ohavsmuseet.dk/oehavsmuseet-maerk-dig-selv/

Ordrupgaards nye tilbygning
https://ordrupgaard.dk/nyheder/ordrupgaards-nye-tilbygning-skaber-smukke-rammer-om-verdenskunsten/

Museum Silkeborgs nye udstillinger
https://www.museumsilkeborg.dk/faste-udstillinger

Det Kongelige Biblioteks udstilling Kameraet og os
http://www5.kb.dk/da/dia/udstillinger/kameraet_og_os.html

Guldkorn på Det Grønne Museum
https://detgroennemuseum.dk/guldkorn/?fbclid=IwAR0si2h2WNpWPKeEzWrdIvKqcIBilRbrHgbApV9xzKeP2pt3wqmPI6J_980

Kornets hus ved Hæstrup
https://kornetshus.dk/

Om etableringen af det nye Kulturens Analyseinstitut
https://kum.dk/aktuelt/nyheder/aftale-om-finansloven-sikrer-fremtiden-for-lexdk-og-etablerer-kulturens-analyseinstitut

Martin Brandt Djupdræt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Send kommentar